Karta do płacenia za granicą?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emil_w
    Drive
    • 2010
    • 45

Witam,
    Niedawno oglądałem RS-a TSI w salonie z manualną skrzynią /"na sucho" - niestety auto nie do testów/. Jeździłem wcześniej 1.8TSI i wydało mi się, że skrzynia z RS-a posiada bardziej sportowy charakter z uwagi na krótszą drogę drążka przy zmianie biegów. Wie ktoś może czy RS ma taką samą konstrukcję skrzyni jak inne wersje czy jednak inną /podobnie jak układ kierowniczy, niższe zawieszenie, XDS itp/? Nie pytam o same przełożenia na poszczególnych biegach, bo wiadomo że są inne.
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Powitać.
    Wyjazd za pasem a u mnie w PKOBP zdzierstwo (jak niżej) i w związku z tym proszę podpowiedzcie gdzie dziś najlepiej wyrobić "na chwile" kartę do płatności za granicą?

Dla przykładu w PKOBP zarówno dla Visa-priv jak i Mastercard-biznes podała mi dziś Pani na kartolini:
    - bezgotówkowo w Euro - bez prowizji, bezgotówkowo np w kunach - 2% za przewalutowanie
    - wypłaty gotówkowe- w Euro - 3% (min 10zł) w kunach - tak samo plus 2% za przewalutowanie.
    Przykładowy dzisiejszy przelicznik PLN>EURO 4,4991.
    Dodam ,ze jeśli dobrze Panią zrozumiałem nie przeliczają PLN>Kuny tylko PLN>Euro>Kuny. Chyba żeby podwójnie zarobić..... trochę złodziejstwo chyba co?

Jest ktoś na bieżąco, gdzie lepiej/korzystniej?

Pzdr

Komentarz

• eaglemirek
      RS
      • 2010
      • 14116
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Alonzo_, Wczoraj byłem w PKOBP u siebie i tam pani podała mi trochę inaczej.
      Pobieranie z bankomatu 2,5% jednak nie mniej niż 10zł . Płatności bez prowizji i przelicznik od razu kuny na pln, karta Visa. Ja jadę do CG więc tak jest Euro a i tak więcej będę używał Mastera z Getinu. Tą biorę jako zabezpieczenie z innego banku jakby co :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Nie wiem jak teraz, ale na wyjazdy zawsze najlepsza była kredytówka z Polbanku. Przewalutowania były zawsze bezpośrednio z waluty w jakiej płacimy na złotówki po kursach MasterCard.

Jest jeszcze to:
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• bohen
          L&K
          • 2009
          • 1260
          • Audi
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Alonzo_, nie wiem jak jest z zwykłym PKOBP ale w Inteligo jest opcja bankomaty bez granic za chyba 4 zł/ m-c. I wtedy w ramach "abonamentu" wypłatę ze wszystkich bankomatów na świecie masz za free. Po powrocie rezygnujesz z usługi i masz problem z głowy.

Komentarz

• jamaju
            Drive
            • 2009
            • 92
            • Octavia IV combi (NX5)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Do płatności w Euro (ale nie tylko) moim zdaniem najlepiej otworzyć konto walutowe i walutę kupić w kantorze internetowym - odpada nam kwestia przewalutowania po bandyckim kursie. Ja mam konto w PLN i EUR w Citi, gdzie kartę mogę sobie przepinać między rachunkami, a bankomaty za granicą mam za free.
            Jak się nie ma w Citi konta za które nie trzeba płacić, to jest np. Alior Sync, gdzie prowdzenie konta walutowego 0 PLN, karta do konta walutowego 0 PLN, wypłata z bankomatu za granicą 5 PLN.
            Jest O3 Combi 1.4 TSI
            Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• Geralt
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 589

mam o tyle dobrze ze zarabiam w Euro ale na wyjazdy i tak zabieram karte "kredytowa typu prepaid" - przelewam tyle co potrzebuje + ~500E zapasu i heja, na wszelki wypadek gdzies chowam druga (tylko na wypadek kradziezy) i tyle (np. wynajmujac auto za granica przewaznie wymagaja kredytowej - nie debetowej - a prepayed toleruja) jak dobrze poszukasz to ceny za operacje umiarkowane.

[ Dodano: Pią 12 Lip, 13 14:19 ]
              ps: jamaju, dobrze prawi z kantorami internetowymi - od 3 lat uzywam i jestem bardzo zadowolony
              pozdrawiam
              Adam W.

Komentarz

• grajewiak
                Rider
                • 2010
                • 582
                • Jeep

Ja sobie założyłem konto w Alior Sync. Formalności online wszystkie.

Wypłaty z bankomatów za granicą mają za free.
                No i kurs mastercard jest lepszy niż jakichkolwiek kantorów moim zdaniem.

[ Dodano: Pią 12 Lip, 13 14:55 ]
                Alior Bank to ogólnopolski bank uniwersalny, obsługujący wszystkie segmenty rynku. Oferta banku skierowana jest do klientów, którzy oczekują wyższej jakości usług i doradztwa. W ofercie dla klientów indywidualnych i firm: konto osobiste, lokaty, kredyty, pożyczki, karty kredytowe.
                Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• jamaju
                  Drive
                  • 2009
                  • 92
                  • Octavia IV combi (NX5)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez grajewiak
                  No i kurs mastercard jest lepszy niż jakichkolwiek kantorów moim zdaniem.

[ Dodano: Pią 12 Lip, 13 14:55 ]
                  http://www.sync.pl/
                  Na podstawie czego tak twierdzisz? W styczniu płaciłem kartą Sync'a w EUR (kartą do konta w PLN) i transakcja została rozliczona po kursie 4,31 podczas gdy w kantorze Euro kosztowało 4,14...

Jeśli komuś zależy na karcie pre-paid to jest np. taka możliwość:
                  InKantor to blog finansowy o funduszach, walutach i inwestycjach. Poznaj arkana świata pieniędzy.
                  Jest O3 Combi 1.4 TSI

Komentarz

• grajewiak
                    Rider
                    • 2010
                    • 582
                    • Jeep

jamaju, na podstawie płacenia karta w Indiach, oczywiście nie w EUR

Polecam tabelę kursów:
                    https://www.mastercard.com/global/cu...ion/index.html + koszt przewalutowania na USD
                    Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                    Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• jamaju
                      Drive
                      • 2009
                      • 92
                      • Octavia IV combi (NX5)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez grajewiak
                      jamaju, na podstawie płacenia karta w Indiach, oczywiście nie w EUR

Polecam tabelę kursów:
                      https://www.mastercard.com/global/cu...ion/index.html + koszt przewalutowania na USD
                      Tylko że mylisz dwie kwestie... Tabela do której podałeś linka przedstawia kursy po których Mastercard przeliczy na USD twoje transakcje wykonane w walucie innej niż USD/EUR/GBP. Potem twój bank przeliczy te kwoty z USD na PLN po własnym kursie sprzedaży dewiz...
                      Jeżeli wykonasz transakcję w USD/EUR/GBP to zostanie ona bezpośrednio przeliczona przez twój bank na złotówki po kursie bankowym, a nie po kursie Mastercard. Chyba że karta jest podpięta pod konto w walucie w jakiej zrobiłeś transakcję, wtedy nie ma potrzeby przewalutowania.
                      Jest O3 Combi 1.4 TSI

Komentarz

• no_fear
                        Rider
                        • 2010
                        • 504
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

To jakie konto i jaką kartę założyć na urlop np w CRO ? 8)
                        zarobki i konto w PLN

Czy jest coś ciekawszego niż ten Sync ? :wink:
                        www.SPAmobile.pl

Komentarz

• kris17009
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 235

no_fear, weź jakąkolwiek aby były bez prowizji wypłaty z bankomatu i transakcje bezgotówkowe za granicą. Ja mam z racji krechy Deutsche Bank. Wiadomo że kazdy bank ma gorsze kursy niż kantory. Ale zarówno w zeszłym roku jaki i w obecnym płaciłem kartą i w stosunku do tego co wychodziło mi za wymienioną gotówkę to z karty było 2gr więcej niż bym miał w kantorze. Płaciłem i VISA i MasterCard i było to samo - kuna kosztowała mnie 60gr. Za rok jeszcze mniej gotówki wezmę ze sobą bo na prawdę nie warto bawić się w szukanie kantorów i zastanawianie się ile wybrać żeby czasem nie zostało za dużo.

Moja furka:
                          -------------------------
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

Pracuję...